02191009292

عمو نوروز کیست؟ چرا عمو نوروز نماد نوروز است؟

اخبار گردشگری 04 دی ، 1403 5 دقیقه

عمو نوروز کیست؟

عمو نوروز کیست؟ فرهنگ ایران به قدری غنی است که در آیین‌های رسمی آن جشن‌های متنوع و متعددی جای گرفته است. از کودکی تا به امروز نمادهای زیادی را برای رسم و رسومات مختلف مشاهده کرده‌ایم، اما شاید با بسیاری از آنها آشنایی درستی نداشته باشیم.

به عنوان مثال بسیاری از نوجوانان امروزی قطعا چهارشنبه سوری را ترقه و بمب‌های دست‌ساز خطرناک می‌شناسند و اصلا نمی‌دانند چهارشنبه سوری چیست. نمادهای عید نوروزی هم به همین اندازه ناشناخته باقی مانده‌اند و کمتر کسی درباره آنها اطلاعات کافی دارد. شاید عده زیادی بابانوئل را بهتر از عمو نوروز بشناسند.

با توجه به مطالبی که گفته شد مشخص است که در این مطلب قصد داریم به معرفی عمو نوروز بپردازیم. اینکه چرا عمو نوروز نماد نوروز است را بررسی می‌کنیم و تفاوت آن را با حاجی فیروز بیان خواهیم کرد.

عمو نوروز کیست؟ با ویژگی های عمو نوروز آشنا شوید!

عمو نوروز پیرمرد مهربانی با زلف و ریش سفید، کمربند ابریشمی، شال سفید، شلوار کتان، کلاه نمدی و گیوه‌ی تخت نازک است که به عنوان نمادی برای گذر از سال قدیمی و شروع بهار شناخته می‌شود. در میان جشن‌های ایرانیان مراسم‌های مختلفی مانند نوروز، شب یلدا، جشن سده و از این دست موارد دیده می‌شود.

قطعا همه مردم باید سعی کنند فرزندان خود را از همان ابتدا با آیین نیاکان و تاریخ کهن ایران آشنا کنند. همانطور که به فرزندان می‌آموزیم شب یلدا چیست باید در معرفی نمادهای نوروزی از جمله عمو نوروز هم تلاش داشته باشیم.

داستان عمو نوروز چیست؟ ننه سرما و عمو نوروز چه کسانی هستند؟

ادبیات کهن ایران داستان‌های جذاب و خلاقانه زیادی را در خود جای داده و با این داستان‌ها نمادهای مختلفی برای رسم و رسوم ایرانی ایجاد شده است. داستان عمو نوروز از این قرار است که عمو نوروز هر ساله در فصل بهار از کوه بالا می‌رود تا به ننه سرما برسد، اما ننه سرما از خستگی خوابیده و دیدار این دو میسر نمی‌شود.

همانطور که مشخص است ننه سرما استعاره از فصل زمستان است و عمو نوروز به فصل بهار مرتبط می‌شود. با این اوصاف عمو نوروز به تغییر و دگرگونی فصل اشاره دارد و با وجود پربرکت خود خبر از رستاخیز طبیعت می‌دهد.

داستان عمو نوروز چیست؟

فلسفه عمو نوروز چیست؟

عمو نوروز با نام‌های بابا نوروز، خواجه نوروز و حاجی نوروز هم شناخته می‌شود. این شخصیت داستانی و خیالی همانند بابانوئل پیرمرد مهربانی است که نوید روزهای بهاری و دل‌انگیز را می‌دهد و طبق برخی از بررسی‌ها از جمله بررسی استاد کزازی درباره این شخصیت؛ عمو نوروز هم برای بچه‌ها در شب عید هدیه می‌آورد.

به طور کلی نمادگرایی در رسوم مختلف ایرانی به وضوح قابل مشاهده است که هر کدام از این نمادها فلسفه‌ی زیبایی را پشت خود پنهان کرده‌اند. به عنوان مثال اگر بدانید جشن سده چیست با نماد آن که آتش است آشنایی دارید. عمو نوروز با ریش و موی سفید خود که شباهت زیادی به برف زمستانی دارد نمادی نوروزی است که رستاخیز طبیعت را خبر می‌دهد.

فلسفه عمو نوروز چیست؟

افسانه عمو نوروز؛ از داستان تا واقعیت

این روزها تعداد زیادی از مردم با خرید تور تایلند نوروز ۱۴۰۴ و دیگر تورهای خارجی مراسم عید نوروز را در خارج از کشور سپری می‌کنند. همین موضوع هم باعث شده تا بچه‌ها و نوجوانان امروزی نسبت به فرهنگ و ادبیات کهن ایران فاصله بگیرند و دیگر بسیاری از رسوم ایرانی را به رسمیت نمی‌شناسند.

اما می‌توانید با اطلاعات کافی درباره افسانه عمو نوروز و تعریف این نوع داستان‌های آموزنده کودکان خود را از همان سنین کم با فرهنگ ایرانیان باستان آشنا کنید. اما افسانه‌ی عمو نوروز و ننه سرما از کجا شروع شد؟

در روزگاران قدیم پیرزن مهربانی به نام ننه سرما عاشق دل‌خسته‌ی همسر خود یعنی عمو نوروز بود. این زوج دوست‌داشتنی دارای 12 فرزند (12 ماه سال) بودند و با توجه به شرایط آب‌و‌هوا هر ماه یکی از فرزندان به خانه می‌آمد. در تمام این روزها ننه سرما فقط یک روز را می‌توانست در کنار همسر خود یعنی عمو نوروز سپری کند، چون تمام سال را عمو نوروز در حال سفر بود.

ننه سرما تمام سال منتظر این یک روز بود و تمام تلاش خود را برای رفت و روب خانه به کار می‌گرفت تا بهترین استقبال را از عمو نوروز داشته باشد. عمو نوروز هم با ریش و زلف حنا کرده، کلاه نمدی، شال خلیل خانی و کمرچین قدک آبی رفته رفته از کوه پایین می‌آمد تا به سمت شهر حرکت کند.

ننه سرما بعد از تمیز کردن خانه به سراغ سرخاب سفیداب خود می‌رفت تا آمادگی استقبال از همسر خود را داشته باشد. شلیته‌های پرچین و رنگارنگ، تنبان ترمز و شال ابریشمی را از صندوقچه قدیمی خود بیرون می‌آورد و به تن می‌کرد. سرمه به چشمانش می‌کشید و روی ایوان خانه سفره‌ای رنگارنگ از سیر و سرکه، سماق و سنجد، سبزه و سمنو و سیب پهن می‌کرد.

در حالیکه همه چیز خوب پیش میرفت و ننه سرما در بهترین وضعیت منتظر همسرش بود، اما پس از خستگی فراوان خواب را کم کم پشت چشمانش احساس می‌کرد. در حالیکه صدای خروپف ننه سرما بلند شده بود، عمو نوروز از راه می‌رسد.

عمو نوروز که دلش نمی‌آمد تا ننه سرما را از خواب ناز بیدار کند شاخه گلی همیشه بهار از باغچه می‌چیند و روی سینه‌ی ننه سرما قرار می‌دهد. کنار یار همیشگی خود می‌نشست و زلف سفید ننه سرما را می‌بافت تا زمانی که او بیدار شود.

اما ننه سرما زمانی از خواب بیدار می‌شود که دیگر عمو نوروز در کنار او نیست و رفته. ننه سرما با خیسی گونه‌هایش از بوسه‌های همسر خود، از زغال قلیان و میوه‌های خورده شده متوجه می‌شود که عمو نوروز آمده و قبل از بیدار شدن او از خانه رفته است. این اوضاع سال‌های سال ادامه داشته و ادامه خواهد داشت و این دیدار متاسفانه هیچ‌گاه میسر نمی‌شود.

آشنایی با عمو نوروز و تجربه سفر در روزهای بهاری با گردشگران سپهر تهران

در این مطلب گفتیم عمو نوروز کیست و داستان زیبای عمو نوروز و ننه سرما را بیان کردیم. با شروع سال جدید و فرا رسیدن عید نوروز اکثر ایرانیان به دنبال برگزاری جشن‌های باستانی هستند و عده‌ی زیادی هم به دنبال انتخابی جذاب برای سفر نوروزی.

آژانس گردشگران سپهر تهران انواع و اقسام تورهای اروپایی، تورهای شرق آسیا و غرب آسیا را برگزار می‌کند. از تور مالزی ارزان قیمت گرفته تا تورهای اروپایی را می‌توانید فقط با یک تماس برای عید 1404 رزرو کنید. جهت کسب اطلاعات از قیمت تورها و شرایط خرید تور اقساطی نوروز با شماره تلفن 91009292-021 تماس بگیرید.

مشاوره رایگان