02191009292

حاجی فیروز کیست؟ داستان و تاریخچه حاجی فیروز

اخبار گردشگری 05 دی ، 1403 5 دقیقه

حاجی فیروز کیست؟

حاجی فیروز شخصیتی رنگارنگ و شاد در فرهنگ ایرانی است که هر ساله در ایام نوروز به عنوان نماد خوشبختی و آغاز سال نو ظاهر می‌گردد. او با لباس‌های قرمز، دلقک‌گونه و صورتی رنگ شده، در خیابان‌ها به رقص و آواز می‌پردازد و انرژی مثبت زیادی را به مردن منتقل می‌کند. حضور حاجی فیروز در کنار عمو نوروز، علاوه بر این که به عنوان یک نماد شادی و نشاط شناخته می‌شود، ریشه در باورهای قدیمی و سنت‌های ایرانی دارد. اگر قصد دارید تا اطلاعات بیشتری درباره حاجی فیروز و تاریخچه آن به دست آورید، در این مطلب از گردشگران سپهر تهران 724 همراه ما باشید. 

حاجی فیروز؛ از معروف‌ترین شخصیت‌های نمادین در فرهنگ ایرانی 

همان‌طور که پیش‌تر به آن اشاره کردیم، حاجی فیروز یکی از شخصیت‌های نمادین در شروع سال جدید است که از دیرباز در فرهنگ ما حضور داشته است. حاجی فیروز با وجود لباس‌های مخصوص، چهره سیاه و سازهای خود، برای هر فردی یادآوری تعطیلات نوروز است. علاوه بر این، رقص حاجی فیروز برای بسیاری از افراد دارای جذابیت زیادی است. جشن نوروز از چنان جذابیتی برخوردار است که بسیاری از افراد ترجیح می‌دهند به جای خرید تور نوروزی 1404 خارجی، تعطیلات خود را در ایران بگذرانند تا از نزدیک شاهد حال‌وهوای این جشن باستانی باشند.

نگاهی به پیشینه حاجی فیروز؛ تاریخچه حاجی فیروز چیست؟ 

این روزها تعداد زیادی از مردم با خرید تور اروپا نوروز و دیگر تورهای خارجی، تعطیلات نوروز را در خارج از کشور سپری می‌کنند. همین امر موجب شده تا بسیاری از افراد از فرهنگ و تاریخ کهن فارسی فاصله بگیرند. تاریخچه حاجی فیروز در حقیقت، نشانه بازگشت تموز است. زمانی که الهه «تموز» که «ایشتر» نام دارد، برای ازدواج «شاه دوموزی» را در انتخاب می‌کند، روزی ایشتر به دلایلی نا‌مشخص به زیر زمین سفر می‌کند. با ورود او به زیر زمین، جریان باروری و حیات در زمین متوقف می‌شود. خدایان برای از بین بردن این مشکل تصمیم می‌گیرند، دوموزی را به زیر زمین بفرستند. زمانی که دوموزی به زمین باز‌می‌گردد، فصل بهار شروع می‌شود. او هنگام بیرون آمدن از زیر زمین، تنبک و دایره زنگی در دست داشته و صورتش کاملا سیاه بوده است. به این ترتیب، حاجی فیروز در پیشینه اساطیری ما شکل گرفته است.

گفتنی است که نسخه ملی تاریخچه حاجی فیروز، به داستان مرگ اسطوره شاهنامه یعنی سیاوش اشاره دارد. به این صورت که سیاوش بعد از اینکه برای اثبات بی‌گناهی خود از میان آتش عبور کرده و سالم بیرون می‌آید، وطن را ترک می‌کند و سال‌ها بعد به دست بیگانگان کشته می‌شود. بر اساس افسانه‌ها، پس از مرگ سیاوش، از خون او گلی می‌روید که به اشک سیاوش مشهور است؛ این تولد دوباره و بازگشت از دنیای مردگان، بهانه خوبی برای ایرانیان بود که با آن تاریخچه حاجی فیروز را تعبیر کنند.

روییدن گل از خون سیاوش، گواهی بر شروع زندگی دوباره پس از مرگ است. علاوه بر این، لباس قرمز حاجی فیروز نمادی از روی آوردن به شادی و ایجاد تحولی عظیم در زندگی و گذر از سختی‌ها و دشواری‌ها برای سال جدید است. 

تاریخچه و داستان حاجی فیروز

متن شعر حاجی فیروز چیست؟

فرقی نمی‌کند تعطیلات نوروز را در ایران یا تور ویتنام نوروز 1404 سپری کنید، هر جایی که ایرانیان حضور داشته باشند، شما می‌توانید حال‌وهوای عید نوروز را حس نمایید و شعر حاجی فیروز را بشنوید. کمتر از کسی است که با متن شعر حاجی فیروز آشنایی نداشته باشد. این شعر که در اکثر مواقع با ریتم شادی خوانده می‌شود، نوید سالی نو و پر برکت را به افراد می‌دهد. شعر و داستان حاجی فیروز برای کودکان و بزرگسالان از جذابیت بالایی برخوردار است. در ادامه به بخشی از شعر حاجی فیروز خواهیم پرداخت: 

حاجی فیروزه، سالی یه روزه

همه می‌دونن، منم می‌دونم

عید نوروزه، سالی یه روزه

ارباب خودم، سامبولی بلیکم

ارباب خودم، سرتو بالا کن

ارباب خودم، لطفی به ما کن

ارباب خودم، به من نیگا کن

ارباب خودم، بزبز قندی

ارباب خودم، چرا نمی‌خندی

بشکن بشکنه، بشکن!

من نمی‌شکنم؛ بشکن

اینجا بشکنم یار گله داره

اونجا بشکنم یار گله داره

هر‌جا بشکنم یار گله داره

این سیاه بیچاره چقد حوصله داره!

چرا حاجی فیروز سیاه است؟ 

ممکن است برای شما هم این سوالی ایجاد شده باشید که حاجی فیروز چرا سیاه است؟ در پاسخ به این سوال باید گفت که چهره سیاه حاجی فیروز به معنای تمام شدن ناپاکی، سیاهی و تاریکی در زندگی افراد است. مژده فصل بهار یکی دیگر از دلایل چهره سیاه این شخصیت می‌باشد. علاوه بر این، حاجی فیروز نمادی از بازگشت سیاوش به جهان مادی بوده و چهره سیاه او خبر آمدن او از دنیای سیاه مرده‌ها را می‌دهد.

در فولکور هلند نیز شخصیتی به نام پیتر سیاه وجود داشته که به حاجی فیروز شباهت زیادی دارد. او معمولا همراه با نیکلاس قدیس در جشن‌های محلی به شاد کردن مردم می‌پردازد. از این رو، نباید چهره سیاه حاجی فیروز را با چهره سفید بابانوئل مقایسه نمایید. 

حاجی فیروز چرا سیاه است؟

چرا حاجی فیروز گدایی می‌کند؟ 

بسیاری از افراد نسبت به پول دریافت کردن حاجی فیروز بدبین هستند و آن را به اشتباه با هدیه دادن بابانوئل مقایسه می‌کنند. این نوع قضاوت درباره حاجی فیروز، برخاسته از عدم آگاهی نسبت به پیشینه تاریخی این شخصیت است و دیدگاه‌های علمی آن را رد می‌کند. همچنین، اینکه برخی از افراد با لباس حاجی فیروز گدایی و تکدی‌گری می‌کنند، مسئله‌ای است که لزوما ربطی به نیازمند بودن و گدایی شخصیت باستانی حاجی فیروز ندارد و باید بررسی‌های دقیق‌تری روی آن صورت بگیرد. گفتنی است که نام‌های عمو پیروز و خواجه پیروز اسامی دیگر حاجی فیروز است که در روزهای ابتدایی سال همراه با عمو نوروز نوید آمدن بهار را به مردم می‌دهد. 

افراد با نزدیک شدن به مناسبت‌های مختلف برای یکدیگر هدایایی را تهیه می‌کنند. همان‌طور که خرید هدیه شب یلدا برای آقایان و خانم‌ها از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است، عید نوروز نیز فرصت بسیار خوبی برای خوشحال کردن عزیزانتان است. 

چرا حاجی فیروز گدایی می‌کند؟

خرید تور خارجی از آژانس گردشگران سپهر تهران 724 

در این مطلب سعی کردیم شما را با تاریخچه حاجی فیروز آشنا نماییم. حاجی فیروز یکی از نمادهای مشهور ایران باستان است که با لباسی قرمز، کلاهی مخصوص و چهره‌ای سیاه، در حالی که تنبک و دایره به زنگی در دست دارد، نوید شروع بهار را می‌دهد. این شخصیت نمادی از شادی و تحولی عظیم در زندگی را نشان می‌دهد. چهره سیاه حاجی فیروز به معنی تمام شدن سیاهی، ناپاکی و تاریکی در زندگی افراد است. 

آژانس گردشگران سپهر تهران 724 با بیش از 25 سال سابقه در زمینه گردشگری و برگزاری تورهای خارجی، سفری به‌یادماندنی را برای شما به ارمغان می‌آورد. در صورتی که قصد خرید تور سنگاپور، مالزی، ژاپن و غیره با بهترین قیمت را دارید، با شماره 91009292-021 تماس بگیرید تا کارشناسان ما در این زمینه شما را راهنمایی کنند. 

مشاوره رایگان