02191009292

آداب و رسوم جشن نوروز در کشورهای مختلف + شباهت‌ها و تفاوت‌ها

راهنمای سفر خارجی 26 دی ، 1403 10 دقیقه

عید نوروز در کشورهای مختلف چگونه است؟

نوروز یک جشن باستانی است که ریشه در اعماق تاریخ دارد و فراتر از مرزهای جغرافیایی و فرهنگی گسترده شده است. نوروز تنها یک جشن برای آغاز سال نیست بلکه نمادی از تجدید حیات طبیعت، امید به آینده و پیوند عمیق انسان با جهان هستی است. ریشه‌های مشترک فرهنگی و آداب و رسوم متنوع موجب شده تا این جشن در فرهنگ‌های مختلف از محبوبیت بالایی برخوردار باشد. اگر قصد خرید تور نوروز 1404 را دارید و به دنبال این هستید تا بدانید جشن نوروز در کشورهای مختلف چگونه است، در این مطلب از گردشگران سپهر تهران همراه ما باشید. 

جشن نوروز در کشورهای مختلف؛ نوروز در جهان چگونه است؟ 

برخی از افراد تصور می‌کنند که جشن نوروز تنها متعلق به ایرانیان بوده و در کشورهای دیگر برگزار نمی‌گردد؛ اما باید بدانید که نوروز در کشورهای دیگر وجود داشته و بسیاری از ملت‌هایی که آن را جشن می‌گیرند، دارای تاریخ‌های مشترکی هستند. شما حتی ممکن است که در تور هلند نوروز 1404 هم، بتوانید حال‌وهوای نوروز را در میان ایرانیان احساس نمایید. در ادامه به بررسی این که مردم کدام کشور عید نوروز را مانند مردم ایران جشن می‌گیرند، خواهیم پرداخت: 

1. نوروز در افغانستان

افغان‌ها درست مانند ما ایرانی‌ها، این جشن را نوروز می‌نامند و آن را در روز اول فروردین یا همان 21 مارس جشن می‌گیرند. افغان‌ها هم مانند ایرانی‌ها به مدت دو هفته عید را جشن گرفته و قبل از رسیدن نوروز خانه‌ تکانی را شروع می‌کنند. علاوه بر این، لباس‌های نو خریداری کرده و با ظاهری آراسته به پیشواز سال جدید می‌روند. گفتنی است که آن‌ها چندین رسوم مختلف در مقایسه با ایرانی‌ها دارند که در ادامه به آن‌ها خواهیم پرداخت: 

درست کردن هفت میوه: یکی از رسوم جالب افغان‌ها در نوروز، درست کردن هفت میوه است. این خوراکی برای پذیرایی در روز عید تهیه می‌گردد. این دسر از میوه‌های خشک مانند بادام، سنجد، قیسی، کشمش، گردو، برگه زردآلو و پسته تشکیل شده و در عید نوروز به  همراه شربت سرو می‌گردد. 

پختن سمنو یا سمنک: یکی از اجزای اصلی سفره هفت‌ سین افغان‌ها مانند ایرانی‌ها سمنو است. خانم‌ها معمولا سمنو را به صور دسته جمعی درست کرده و در زمانی که در حال پخت سمنو هستند به رقص و پایکوبی نیز می‌پردازند. 

مراسم جهنده بالا: جهنده بالا یکی دیگر از رسوم هیجان‌انگیز افغان‌ها بوده که در آن پرچم حضرت علی را در بارگاه منسوب به آن حضرت برمی‌افرازند. علاوه بر این مراسم، جشنواره گل سرخ و مسابقات بزکشی از دیگر مواردی است که در افغانستان برگزار می‌گردد. گفتنی است که این مراسم‌ها در مزار شریف برگزار می‌شد و شرکت کردن در آن‌ها برای افراد بسیار نشاط بخش بود؛ اما امروزه با روی کار آمدن طالبان، برگزاری چنین جشن‌هایی در افغانستان ممنوع شده است. 

نوروز در افغانستان چگونه است؟

2. نوروز در پاکستان 

یکی دیگر از کشورهایی که در آن عید نوروز برگزار می‌گردد، پاکستان است. پاکستانی‌ها به نوروز، "نائوروز" می‌گویند و در اول فروردین یا 21 مارس آن را جشن می‌گیرند. "عالم افروز" به معنی روز تازه رسیده یکی دیگر از اسامی است که افراد به این جشن باستانی می‌گویند. گرچه تمام پاکستانی‌ها عید نوروز را جشن نمی‌گیرند اما مردم بلوچ، گروه‌های شیعه، گروه‌های هزاره و اسماعیلیان از جمله اقوامی هستند که نوروز را به رسمیت می‌شناسند. پاکستانی‌ها نیز همچون ایرانی‌ها سفره هفت‌ سین می‌چینند؛ اما در بعضی رسوم با ایرانی‌ها دارای تفاوت‌هایی هستند که مهم‌ترین آن‌ها به شرح ذیل است: 

برگزاری مسابقات مختلف: زمانی که به جشن نوروز در کشورهای مختلف می‌پردازیم، نمی‌توانیم رسومات خاص آن‌ها را نادیده بگیریم. در پاکستان در ایام نوروز، مسابقاتی مانند کشتی، اسب دوانی و چوگان برگزار می‌گردد و در شهر لاهور به هنگام عید، مردم بادبادک هوا می‌کنند. علاوه بر این، سفره‌ای به نام سفره امیرالمؤمنین پهن کرده که در آن هفت نوع میوه خشک شده به همراه غذا و شیرینی قرار می‌دهند. در حقیقت، پاکستانی‌ها نوروز را به همراه عید غذیر خم جشن می‌گیرند. 

شکار کردن: در برخی از مناطق غربی این کشور، زنان در نوروز تفگ به دست گرفته و به شکار می‌روند. علاوه بر این، پاکستانی‌ها بر این باورند که با خیره شدن به گل در کاسه آب، دعاهایشان مستجاب می‌گردد. مراسم معروفی به نام "بسنت" که در آن به روی پشت بام‌ها می‌روند و به رقص و شادی می‌پردازند، یکی دیگر از آداب و رسوم عید نوروز در پاکستان است. 

3. نوروز در تاجیکستان 

تاجیکستان یکی دیگر از کشورهایی است که عید نوروز در آن برگزار می‌گردد. این کشور، عید نوروز را به زیبایی هر چه تمام‌تر برگزار می‌کند و مانند کشورهای دیگر در یک فروردین یا 21 مارس جشن گرفته می‌شود. تاجیک‌ها نوروز را "ناوروز" می‌نامند و به مدت 6 روز در تعطیلات نوروزی به سر می‌برند. در این ایام، مراسمات مختلفی مانند سوارکاری، بادبادک بازی، بزکشی و جنگ خروس‌ها را انجام می‌‌شود و آن‌ها در انجام سنت‎‌هایی مانند سبزه درست کردن مثل ایرانی‌ها هستند. برای سپری کردن تعطیلاتی خاطره‌انگیز، نیازی نیست حتما به تور اسپانیا نوروز 1404 را خریداری کنید؛ شما می‌توانید با سفر به تاجیکستان اوقات خوشی را تجربه نمایید. مردم تاجیک نیز مانند آداب و رسوم خاصی هستند که در ادامه به آن‌ها خواهیم پرداخت: 

مراسم گل گردانی: نوروز در کشورهای دیگر مانند تاجیکستان، با وجود آداب و رسوم خاصی که دارد، جذابیت پیدا می‌کند. گل گردانی یکی از مواردی است که در این کشور برگزار می‌گردد. در این مراسم، تاجیک‌ها از طبیعت زیبای اطرافشان گل می‌چینند و به یکدیگر تقدیم می‌کنند. افراد مسن و پیر در زمان‌های قدیم مسئول انجام این کار بودند؛ اما امروزه کودکان و نوجوانان هم این کار را می‌کنند. جالب است بدانید که در استان مازندران هم این رسم انجام می‌شود. 

مراسم بلبل خوانی: این مراسم بعد از مراسم گل‌‌گردانی برگزار شده و به این صورت است که افراد گل‌هایی که از مراسم گل گردانی جمع کرده‌اند را در جاهایی خاص جمع می‌کنند. آن‌ها گاهی این گل‌ها را به پایه‌هایی چوبی می‌بندند تا زیباتر شوند و سپس در کنار آن‌ها شروع به آوازخوانی با موضوع بهار می‌کنند. 

مراسم حوت: آخرین ماه سال، بهترین زمان به منظور کاشت محصول برای کشاورزی است. با  فرا رسیدن نوروز، کشاورزان دور آتش جمع شده تا علاوه بر جشن گرفتن بهار، یاد کشاورزان گذشته را زنده کنند. 

نحوه برگزاری عید نوروز در تاجیکستان

4. نوروز در ترکیه  

نوروز در ترکیه نیز حال‌وهوای خاص خود را دارد و با نام‌هایی مانند نوروز سلطانی و سلطان نوروز نیز شناخته می‌شود. این روز در ترکیه، تعطیل رسمی بوده و آداب‌ و رسوم مردم آن مشابه با ایرانیان است. چیدن هفت سین، پریدن از روی آتش، خانه تکانی، خرید رخت و لباس نو و سبزه سبز کردن از جمله مواردی است که بین این دو کشور مشترک است. علاوه بر این، ترک‌ها در ایام نوروز، مانند ایرانی‌ها به دیدار آرامستان‌ها می‌روند و یادی از گذشتگان خود می‌کنند. 

تخم مرغ زنی از سرگرمی‌های مورد علاقه ترکیه‌ای‌ها در ایام نوروز است. مردم تخم مرغ‌های رنگی خود را به هم می‌زنند و فردی که تخم مرغش نشکند، برنده می‌شود. گفتنی است از آنجایی که تورهای اروپایی مانند تور فرانسه قیمت بالاتری ر مقایسه با ترکیه دارند، شما می‌توانید در عید نوروز به این کشور مراجعه کرده و از حال‌وهوای این کشور در ایام نوروز لذت ببرید. 

5. نوروز در آذربایجان 

آذربایجان که روزگاری نه چندان دور بخشی از ایران بوده، همچنان سنت‌های ایرانی خود را حفظ کرده است. آذربایجانی‌ها این جشن باستانی را "نوروز بایرامی" می‌نامند و از تاریخ 20 تا 24 مارس یعنی 29 اسفند تا 4 فروردین آن را جشن می‌گیرند. آذربایجان به معنی سرزمین آتش بوده و آذری‌ها آتش را مانند زرتشتیان مقدس می‌دانند و مراسم چهارشنبه سوری را با 7 بار پریدن از روی آتش، درست مانند ایرانی‌ها برگزار می‌کنند. در ادامه به بررسی آداب و رسوم دیگر آذربایجان در عید نوروز خواهیم پرداخت: 

پریدن از روی آب روان: یکی از رسوم آذری‌ها در ایام نوروز، پریدن از روی آب روان است که آذری‌ها به منظور پاک کردن خود از گناهان و آلودگی‌های سال گذشته، آن را انجام می‌دهند. 

پاشیدن آب بر روی خود: آذربایجانی‌ها رسم دیگری دارند که در آن، پیش از خواب در شب عید بر روی خود آب می‌پاشند. علاوه بر این، آن‌ها معتقدند که در اولین روز عید همه اهل خانه باید در خانه بمانند؛ در غیر این صورت هفت سال بی‌خانمان به سراغشان خواهد آمد. شمع روشن و آینه هم به عنوان نماد روشنایی جزئی از سفره هفت سین هستند. رقص و پایکوبی، بختن سمنو، بازی چوگان و زیارت قبور درگذشتگان از دیگر رسوم آذربایجانی‌ها در عید نوروز است. 

نوروز در آذربایجان چگونه است؟

6. نوروز در ترکمنستان

وقتی صحبت از نوروز در کشورهای دیگر می‌شود، ترکمنستان یکی از دیگر از کشورهایی است که می‌توان به آن اشاره کرد. مردم ترکمنستان این جشن باستانی را نوروز می‌نامند و آن را در 21 تا 22 مارس، مصادف با روز اول و دوم فروردین جشن می‌گیرند. این عید کهن در ترکمنستان بیشتر مربوط به کشاورزان است که با آمدن بهار به رقص و پایکوبی می‌پردازد. رقص‌های سنتی مسابقات سوارکاری و کشتی و پخت شیرینی‌های متنوع از دیگر آیین‌های مردم ترکمن است. 

7. نوروز در کردستان عراق 

در کردستان نیز جشن باستانی را به نام نوروز می‌شناسند و آن را در 21 مارس به مدت 3 الی 7 روز جشن می‌گیرند. برای مردم این کشور، عید کهن با اسطوره کاوه آهنگر و شکست دادن ضحاک معنا پیدا می‌کند. کردهای عراق در عید نوروز، لباس‌های رنگارنگ خود را به تن کرده و به رقص و شادی می‌پردازند. علاوه بر این، آن‌ها در شهر آکره با روشن کردن مشعل‌های آتش به قله کوه می‌روند و پرچم‌های بزرگ کردی را در آن‌ شهر قرار می‌دهند. این مراسم به قدری باشکوه است که هر ساله افراد زیادی برای تماشای آن به این مکان می‌روند و از آن دیدن می‌کنند. 

8. نوروز در هند 

شاید برایتان عجیب باشد که بدانید عید نوروز تنها به مناطقی که پرداختیم ختم نمی‌شود. هندی‌ها نیز یکی دیگر از افرادی هستند که عید نوروز را جشن می‌گیرند. البته باید بدانی که تمامی مردم هند این ایام را جشن نمی‌گیرند، بلکه تنها قسمت‌هایی از هند که به پارسی‌های هند شهرت دارند، به برگزاری عید نوروز می‌پردازند. ایالت‌های ماهاراشترا، گجرات و کشمیر از جمله مناطقی هستند که این عید باستانی را در ۲۱ مارس تحت عنوان "نائوروز" جشن می‌گیرند.

پخت غذاها و شیرینی‌های خاص، تمیز کردن خانه‌ها، خریدن لباس و انجام عباداتی خاص در مساجد و آتشکده‌ها از آداب و رسوم است که مردم به آن‌ها می‌پردازند. گفتنی است که کشور هند دارای طبیعت زیبا و جاذبه‌های گردشگری متنوعی است. در صورتی که بودجه کافی برای خرید تور تایلند نوروز 1404 را ندارید، سفر به هند می‌تواند تجربه مشابهی را برای شما به ارمغان آورد.  

نوروز در هندوستان چگونه است؟

9. نوروز در ازبکستان 

ازبکستان یکی از کشورهای آسیای مرکزی است که در زمان صحبت از نوروز در کشورهای مختلف باید از آن نیز یاد کرد. ازبک‌ها نیز این جشن باستانی را "ناوروز" می‌نامند و در اول فروردین آن را جشن می‌گیرند. نمایش ‌ها شاد و فستیوال‌های رقص و آواز از مواردی است که چهره شهر و خیابان‌ها را تغییر داده است. مردم این کشور در سال نو نهال می‌کارند و غذاهای ویژه‌ای مانند حلیم، پلوی ازبکی و سومسای سبز می‌پزند. گفتنی است که ازبک‌ها هفت سین نمی‌چینند و گاهی در سمنو به عنوان نماد مشکلات زندگی سنگ ریزه می‌ریزند. 

خرید تورهای خارجی از آژانس گردشگران سپهر تهران 724 با بهترین قیمت 

در این مطلب سعی کردیم شما را با عید نوروز در کشورهای مختلف آشنا نماییم. همان‌طور که در این مطلب به این موضوع اشاره کردیم که جشن نوروز در کشورهای مختلف مانند ترکیه، ازبکستان، افغانستان، تاجیکستان و غیره برگزار می‌گردد و شما با حضور در این کشورها، تجربه هیجان‌انگیزی را سپری خواهید کرد. قزاقستان، قرقیزستان، کوزوکو و ارمنستان از دیگر کشورهایی که عید نوروز در برخی از مناطق آن برگزار می‌گردد. 

آژانس گردشگران سپهر تهارن 724 با بیش از 25 سال سابقه در زمینه گردشگری و برگزاری تورهای خارجی، سفری به‌یادماندنی را برای شما به ارمغان می‌آورد. خدمات گردشگران تهران به گونه‌ای طراحی شده تا شما در طول سفر خود با هیچ‌گونه مشکلی مواجه نشوید. در صورتی که به راهنمایی بیشتری در زمینه خرید تورهای خارجی مانند تور آلمان، اندونزی و غیره نیاز دارید، با شماره 91009292-021 تماس بگیرید. 

مشاوره رایگان